Wednesday, April 11, 2007

Tirsdag 6.februar

Lillesøster hadde en lei natt med mye gråting. Hun var våken i to-tre timer, og sovnet til slutt halvhikstende med mammas hånd på ryggen. Da sov hun imidlertid til halv ti og våknet glad og uthvilt igjen.

Zewdu kjørte oss innom Ghion for å reserve bord til i kveld, da skal vi nemlig spise tradisjonell mat mens vi ser på tradisjonelle danser. Og det lønner seg å bestille på forhånd, ifølge Axum.

Så bar det til Sheraton. Bildet til venstre er fra baksiden av hotellet, mot bassengområdet. Fint vær, men åpenbart bare for oss gærne nordboere, for de første timene var vi alene på bassengområdet, mens diskret hutrende og enda mer diskret hoderystende ansatte så på fra sidelinjen.
Men etterhvert kom det flere, blant andre en etiopisk gutt på Storebrors alder og hans litt eldre søster, sammen med nannyen sin. De gikk på amerikansk skole og snakket flytende engelsk, og endelig fikk Storebror en jevnaldrende lekekamerat her. Jenta la sin elsk på Lillesøster, og lekte og badet masse med henne.

Lillesøster var glad og fin, spiste masse pizza, drakk et stort glass juice på styrten og sovnet etter hvert tilfreds på et håndkle under en av parasollene. Der snorket hun i to timer, mens vi nøt sol, basseng og gode bøker.

Som en kuriositet må det nevnes at i hotellparken nedenfor bassengområdet myldrer det av noe så sært som hagegnomer. Og ikke hvilke som helst - det er selveste Snehvit og de sju dverger som boltrer seg på den velfriserte sheratonplenen sammen med bamser, snømenn og andre absurde hageinnfall.
Om kvelden dro vi med Axum til Ghion hotell, hvor restaurant Tukul tilbyr et tradisjonelt måltid med dertilhørende dans og musikk.
Maten består av forskjellige typer stuinger og gryteretter som serveres på et stort pannekake-lignende surdeigsbrød ved navn injerra. Så bruker man injerraen som en slags skje og plukker det man ønsker fra kurvbordet (se bildet).
Jeg må tilstå at jeg ikke helt klarer å venne meg til den litt sure, svampete smaken av injerra. Men de forskjellige stuingene (wot) og det andre tilbehøret er veldig godt, særlig den etiopiske osten. Den ser ut som cottage cheese, men minner om fetaost i smaken. Sammen med spinatstuing eller mynte er det nammenam! Og vi fikk et helt sauelår som var stekt lenge i en leirgryte og skåret opp på en måte som gjorde at det liksom rant av beinet. Mmmhh, det var godt. Ved siden av drakk vi tej, etiopisk honningvin. Spesiell smak, men slett ikke ubehagelig.

Danserne var skikkelig imponerende. Og det tok ikke lang tid før både Lillesøster og Storebror var på gulvet og igang med å følge rytmen, begge to. Storebror slo seg skikkelig løs på hiphopvis, og frøkna skrattlo, ristet på bleierompa og klappet i hendene. En stund så de andre gjestene mer på ungene mine (tenk, ungene mine!) enn på danserne.
Det ble en sen kveld, men alle var enige om at vi hadde hatt en brillefin dag.

No comments: