Wednesday, April 11, 2007

Onsdag 7.februar

Den store handledagen!

Først reiste vi til et sted som heter noe sånt som "Former woodswomen's center", og som ligger ovenfor universitetet, mot Entoto. Der er det et lite veveri hvor tidligere vedbærerere nå lager de nydeligste sjal og stoffer. Vi kjøpte fire flotte, store sjal, og en sovende Lillesøster ble beundret i alle bauger og kanter av både etiopere og amerikanske turister. Det er godt vi har bæresjalet, så blir hun skjermet fra de mest pågående beundrerne.

Deretter bar det i banken for veksling fra dollar til birr, noe som er en ganske omfattende operasjon. Vi ventet i bilen med sjåfør Zewdu og snakket om fotball (de fleste addisianere holder med Arsenal, av en eller annen grunn) og skolesystemet her, mens Mannen ble sendt fra skanse til skanse og skranke til skranke inne i banken. Det tok sin tid, med andre ord, og hele operasjonen holdt på å strande fordi han ikke kunne oppgi telefonnummeret til gjestehuset vi bor på.
Til slutt fikk han imidlertid sine birr, og vi fortsatte til Haile Selassie-senteret, hvor de selger etiopisk kunsthåndverk, smykker og klær til faste, lave priser. Huff, det hørtes ut som norsk dagligvarereklame, men det jeg mener er at her får selv den mest prutehemmede handlet uten store kvaler.
Vi handlet vesker, sjal, sølvkors, ikoner, bilder, mansjettknapper, tredyr, puslespill og armbånd.

Men man kan ikke være i Etiopia uten å kjøpe kaffe, og Tomoca er etter sigende det aller beste stedet å handle nettopp dette. Vi kjøpte enorme mengder kaffebønner og kan traktere gjester en god stund etter hjemkomsten, for å si det sånn.
Med kaffen i boks kjørte Zewdu oss til Dembel Center, et "vestlig" kjøpesenter som var en stor skuffelse. Dyrt og dårlig, og det eneste stedet vi noensinne har møtt på sure mennesker her i byen. Men vi har det vi trenger, vi nå.

Vi slappet av på Bayesh mens frøkna sov middag, og spiste mat fra restauranten som nettopp har åpnet i første etasje av gjestehuset. Helt grei, enkel og velsmakende mat, og veldig lettvint når man ikke vil dra langt for å spise eller lage maten selv.

Litt før seks om kvelden gikk vi en kveldstur. Det var kjempefint. Et lunt mørke var i ferd med å falle over byen, og gatene var fulle av folk og fe - bokstavelig talt. Gjetere drev flokker med geiter, kyr og sauer hjem for kvelden (hvor de hadde vært i løpet av dagen, aner jeg ikke). Ved det lokale "supermarkedet" kjøpte vi øl, brus og brød. En del av brødet ga vi bort til tiggere, blant dem ei nydelig, lita jente som stolt demonstrerte at hun kunne si "okay" og et par andre engelske ord.
Det var fint å rusle gatelangs i Addis i mørket. Vi fikk nok et inntrykk av byen å ta med oss videre. Og Storebrors hodelykt var til stor underholdning, både for bæreren selv og de han møtte på veien.


Nye ord:
wend lidj - sønn
set lidj - datter
shent bet - toalett
hamza - femti

No comments: